W niedzielny poranek, zapraszam Was na post kulinarny. Dziś pokażę Wam dwa ciasta, które najczęściej pachną w Magicznym Domku. Przepisy są naprawdę banalnie proste, składniki takie, że większość z nas posiada je w domu i można szybko coś stworzyć, gdy ogarnie nas ochota na słodkie lub gdy spodziewamy się gości. Dla tych, którzy nie za bardzo czują się swobodnie w kucharskim fartuchu, gwarantuje, że są to ciasta, które udają się zawsze! Warto spróbować!
BISZKOPT Z OWOCAMI
- 3 jaka
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- łyżka proszku do pieczenia
Na samym początku rozdzielamy żółtka od białek i ubijamy białka ze szczyptą soli (lepiej się ubijają) a żółtka z cukrem. Następnie przesiewamy przez sito mąkę (dodając ją do ubitych żółtek), następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz ubite na sztywno białka, wszystko mieszając dużą łyżką.
[Wszystkie chwyty dozwolone, bo uwierzcie mi, że zdarzyło mi się przez gapiostwo dodać cukier do białek albo wsypać tak po prostu mąkę i też ciasto wyszło!] ;)
Do ubijania używam zawsze sprzętu, który pożyczyła mi Mama (na wieczne oddanie), który jest najstarszym mikserem w mieście! Ma więcej lat niż ja i jest niezawodny! ;)
Okrągłą blachę smarujemy masłem (dno i brzegi) i posypujemy mąką, a następnie przelewamy ciasto do blachy.
Jeśli chodzi o owoce to do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie! My najbardziej lubimy wersje śliwkową lub z jabłek i gruszek, ale można dodać owoce sezonowe lub nawet, gdy zapadnie głęboka zima i owoców będzie jak na lekarstwo, możemy dodać np. brzoskwinie z puszki.
Dziś korzystamy z jesiennych dobrodziejstw i układamy na wierzchu pyszne polskie śliwki. :)
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra i dół na 180 stopni) i pieczemy ok. 30 min. Najlepiej nakłuwać ciasto patyczkiem lub widelcem i sprawdzać czy ciasto jest już w środku suche.
Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ciasto wystygnie i posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
TARTA Z BIAŁYM KREMEM I OWOCAMI
Ciasto:
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Krem:
- 1 żółtko
- 1,5 opakowania serka mascarpone
- cukier puder
Kruche ciasto na tartę przygotowujemy na stolnicy lub na czystym blacie kuchennym. Rozsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na drobne kawałki, a następnie do naszej górki produktów dodajemy jedno jajko. Wszystkie składniki dokładnie ugniatamy, tworząc jednolitą masę.
Z otrzymanej masy robimy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą a następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Po wyjęciu ciasta, na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, tak by jego średnica była nieco większa od naczynia, w której będziemy piekli tartę.
Przed wstawieniem ciasta do rozgrzanego piekarnika (góra- dół na 180 stopni) nakłuwamy ciasto widelcem, a następnie pieczemy ok. 25. nim. Ciasto musi stwardnieć i lekko się zarumienić.
Następnie szykujemy masę z serka mascarpone. Ubijamy jedno żółtko z cukrem pudrem (ilość według smaku) i dodajemy 1,5 paczki serka mascarpone, a następnie ubijamy całość dość długa aż krem zgęstnieje.
Po wystygnięciu ciasta nakładamy krem na spód tarty i dekorujemy owocami. Tu też jest zupełna dowolność. Przepysznie tarta smakuje z truskawkami lub figami. Tym razem udekorowałam ciasto malinami i borówką amerykańską.
Warto powstrzymać się od degustacji ciasta od razu, tylko włożyć je na minimum godzinę do lodówki. A jeszcze lepiej smakuje następnego dnia. :)
Smacznego!
Życzymy cudownej niedzieli!
Dzisiaj tak łatwo pójść na łatwiznę... idziemy do cukierni, oszczędzamy czas i cieszymy się pysznymi słodkościami ;-) Sama też tak czasami robię, zwłaszcza że nie jestem mistrzynią cukiernictwa, ale czasami próbuję coś sama zrobić, bo jakoś tak z tyłu głowy mam obraz "ciepłego, rodzinnego domu" i domowe ciasto wpisuje się właśnie w ten obraz. Pieczenie ciasta, chleba, gotowanie - to sprawia, że dom żyje :) Sam wystrój i palenie świeczek nie tworzy jeszcze klimatu :) Dzięki za przepisy! Myślę, że niedługo zrobię pierwszą w swoim życiu tartę :D i dodam trochę magii do swojego domku (a raczej mieszkanka;) Pozdrawiam i życzę pięknej, magicznej niedzieli!
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam Waszą kuchnię !
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten post na pewno w najbliższym czasie wszystko wypróbuję :*
OdpowiedzUsuńŚwitne przepisy. Ja od siebie mogę jeszcze polecić ciasto jogurtowe tzw. jednokubkowe. Bardzo proste, szybkie i każdy owoc do niego pasuje.
OdpowiedzUsuńSkąd są te urocze pojemniki na parapecie (te na cukier, ciasteczka, kawę itp.)?
OdpowiedzUsuńDzieki Gusiu! Napewno zrobie biszkopcik :)
OdpowiedzUsuńMikser jest boski,też taki mam od Mamy:))
OdpowiedzUsuńBoskie przepisy!!! Piekę duzo ciast ale brakowało mi właśnie takich podstawowych przepisow😊 biszkopt juz wypróbowany! Pyszny! Myślałam, ze tego ciasta jest o wiele za Malo ale pięknie uroslo. U nas z jabłkami i imbirem😉 dziekuje!
OdpowiedzUsuńTa tarta mnie zachwyciła! Aż ślinka cieknie. Na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPS. Masz piękną kuchnię :)
znane mi bardzo dobrze i czesto robione mniam:)... ale ja z innej beczki...czy da sie wylaczyc reklamy ktore sa zaraz pod postem, zasmiecaja niepotrzebnie blog ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, szczególnie ten drugi. Bardzo klimatycznie w tej waszej kuchni.
OdpowiedzUsuńCiasta super z pewnością je wypróbuję...mikser taki ma nadal moja Mama dostała go w prezencie ślubnym 42 lata temu i jest ciągle w użytku :)
OdpowiedzUsuńOba brzmią na prawde rewelacyjnie!:)Pierwszy piekę jutro!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, merelysusan.blogspot.com
Właśnie wyjęłam z piekarnika ciasto ze śliwkami,wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa tez zakochalam sie w tych pojemnikach na parapecie.
OdpowiedzUsuńmam ten sam mikser :)
OdpowiedzUsuńCzęsto piszesz jakie pyszności zajadacie ..:D
OdpowiedzUsuńMoże pojawi się kiedyś wpis o diecie Marysi?:)
Pozdrawiam:)
Gusiu, zauważyłam na zdjęciu książkę "Zdrowy maluch". Warta uwagi? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHej, jak sprawdzają Wam się białe krzesła na drewnianych nóżkach? Zastanawiam się nad ich stabilnością i udźwgiem - trochę się ich boję.
OdpowiedzUsuńGusiu w najnowszej gazetce Biedronki na ostatniej stronie jest książeczka dla dzieci Szary Domek tak mi się skojarzyło z Wami że idealnie pasuje do Marysiowej kolekcji książeczek, sprawdz sobie i popatrz na ofertę świąteczną w tym sklepie właśnie książeczek dla dzieci chyba będzie w czym wybrać ;)
OdpowiedzUsuńGusiu, właśnie zrobiłam ciasto z Twojego pierwszego przepisu, wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis:)
Zaraz po przeczytaniu Twojego posta upiekłam biszkopt, tak mi pociekła ślinka :) Ciasto przepyszne ! Tylko, nie wiem jak ja to zrobiłam, ale śliwki opadły mi na samo dno. Ale i tak super :) Bardzo szybkie i proste ciasto
OdpowiedzUsuńmmmm...wyglądają przepysznie! Uwielbiam ciasta ze śliwkami, ale teraz przy karmieniu piersią odpuszczam sobie te owoce. Zrobiłaś mi smaka :)Ja dziś upiekłam biszkopt cytrynowy z gruszkami. Ale już myslę o cieście ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńBedzie mi bardzo miło, jesli zajrzysz do mnie.
Aronkowa.blogspot.com
pytanie racjonalne z innej beczki...czym opalacie domek?:)
OdpowiedzUsuńTarta z kremem I owocami pychotka, zrobilam wczoraj. Dziekuje za przepis. A
OdpowiedzUsuńCześć, nie odbierz tego jako atak czy hejt bo nie taki mam zamiar. Czy nie obawiasz sie surowego jajka w masie? Chyba że ubijasz je na parze. Ja nigdy się nie przejmowałam takimi rzeczami, aż nie zobaczyłam na własne oczy dziecka z salmonella po koglu-moglu. Więcej nie podam surowego jajka. Pozdrawiam, Zuzanna
OdpowiedzUsuńOj ciasto ze śliwkami :D Najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńWow takiego ciasta właśnie szukałam, dzięki wielkie. Druga wersja zdecydowanie dla mnie
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń